De schandalen met betrekking tot seksuele wanpraktijken door medewerkers van Oxfam en andere ngo's nemen steeds grotere proporties aan. Bovendien blijft veel geld ‘plakken’ en komen veel fondsen niet terecht in de eigenlijke hulpverlening, maar in administratie en toplonen voor directeurs en kaders. In het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland hebben al heel wat overheden hun steun aan deze ngo’s stopgezet.
Het Vlaams Belang meent dan ook dat het zinvol is om de dotaties vanuit de gemeente Stabroek aan de zogenaamde hulpverenigingen en ngo’s zoals Oxfam, Artsen Zonder Grenzen en 11.11.11 stop te zetten en ook bijvoorbeeld de huishuur voor Oxfam niet meer ten laste te nemen.
Op de gemeenteraad van eind november 2017 voorzag het gemeentebestuur nog een toelage van maar liefst 18.546 euro op naam van de 11.11.11-actie. Het krediet werd toegekend aan de v.z.w. Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging 11.11.11. “De koepel ijvert voor het aanpakken van de structurele oorzaken van gedwongen migratie, zoals armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Verder pleit de koepel voor veilige routes voor vluchtelingen, het behandelen van vluchtelingen als volwaardige burgers en een eerlijk en correct discours over migratie,” zo luidt het. Wat het nastreven van een politieke migratie-agenda nog met hulpverlening te maken heeft, is ons onduidelijk.
Wat het Vlaams Belang betreft, kan ontwikkelingshulp en noodhulp best rechtstreeks via Stabroekse verenigingen en personen geschieden, zoals in het verleden bijvoorbeeld gebeurde voor de projecten van de Stabroekse priester Maarten Koch in Chili of voor een project met hiv-positieve kinderen in Zuid-Afrika. Naast het aanpakken van armoede en kansarmoede in eigen land kan onze partij zulke projecten uiteraard wel steunen.Victor Dieltjens, fractievoorzitter plaats 3 gemeenteraadsverkiezingen 2018.